Top 3 greșeli grave pe care le face un șofer începător

Nicio persoană din lume nu s-a născut știutoare de șoferie, aceasta fiind o abilitate practică și tehnică ce se dobândește prin învățătură, exercițiu și multă practică. Doar că uneori, chiar și după ce ne străduim intens să obținem permisul auto, comitem anumite greșeli grave ce ne pun în pericol atât siguranța și integritatea noastră personală, cât și pe a celor din jur, alți participanți la trafic.

A-ți primi permisul de conducere, după ce ai susținut examenele și testele necesare, nu ar trebui să reprezinte garanția supremă că nimic nu ți se poate întâmpla, deoarece ai dobândit toate abilitățile de care ai nevoie pe șosele. Poți fi un expert în șofat, iar acest lucru îți conferă o serie de avantaje la volan și poate un grad crescut de siguranță, dar fără un comportament preventiv în trafic, fără atenție și fără o mașină adaptată condițiilor de drum șansele tale de a preveni un accident rutier scad semnificativ.

Cu alte cuvinte, siguranța ta, a pasagerilor tăi și a celorlalți participanți la trafic depinde în mod direct și indiscutabil de gesturile pe care le faci la volan, de cât de prevăzător ești în dotarea și echiparea mașinii, nu neapărat în punctajul primit la examenul auto. 

Acestea fiind spuse, iată cele mai mari trei greșeli pe care le fac șoferii începători:

1. Își doresc să demonstreze că sunt stăpânii șoselelor

Mulți șoferi care tocmai și-au luat permisul fac obiectul unor accidente rutiere îngrozitoare, soldate cu victime ce sfârșesc adesea dramatic, din cauza teribilismului.

Vârsta fragedă și încă lipsa unui comportament matur și asumat își spun cuvântul și îl determină pe cel de la volan să ia decizii riscante, să calce la maximum pedala de accelerație pentru a impresiona. Aceasta este, fără îndoială, o greșeală fatală.

2. Nu aleg anvelope potrivite, în funcție de anotimp

Adesea, șoferii începători sunt neglijenți când vine vorba despre adaptarea anvelopelor la sezonul respectiv, de vară sau iarnă. Alteori, doar teama de amenzi îi determină pe mulți dintre conducătorii auto să respecte legea. Aceste anvelope auto GOODYEAR de la Anvelino.ro pot să-ți crească gradul de siguranță și stabilitate la volan, indiferent de anotimp sau de temperaturile de afară.

3. Folosesc dispozitive electronice la volan

Fie că este vorba despre telefon, ceas inteligent sau tabletă, fie că stau concentrați asupra bordului mașinii unde se află computerul său și tastează pe el minute în șir, mulți șoferi tineri au tendința de a avea astfel de preocupări în timp ce sunt la volan.

Din păcate, doar după ce supraviețuiesc unui accident ajung să conștientizeze importanța unei fracțiuni de secundă în care atenția le-a fost furată de un mesaj, de un apel telefonic sau o notificare online.

În concluzie, șoferii tineri ar trebui să privească această activitate cu mai multă responsabilitate, dacă nu o fac deja! Este important să ne dăm seama de faptul că orice mic gest greșit sau orice dovadă că avem prea mare încredere în noi ne pot costa foarte scump. Nu uita că cele mai mari trei greșeli pe care le poți face ca șofer începător sunt acelea de a-ți dori să faci acte demonstrative și de vitejie la volan, de a nu alege anvelope potrivite, în funcție de anotimp și de a folosi dispozitive electronice la volan.

Sursă foto: pexels.com

Back To Top